De prijs van energie is tegenwoordig vrij hoog, zodat het verstandig is bewust met energie om te gaan. Kijk daarom goed naar de redenen om de aansluiting op 220-Volt te gebruiken. Het is een beetje flauw om er niet naar te kijken omdat je op de camping in Frankrijk of Spanje wellicht inclusief stroom betaalt in plaats van per kWh.
De volgende onderdelen zijn nodig voor een aansluiting op 220-Volt:
- de aansluiting op caravan
- aansluitsnoer
- verloopsnoer
- aansluitdoos van de camping
- aansluitsnoer voor electra
Aan de buitenkant van de caravan zit een aansluitpunt voor 220-Volt die met een klep is afgedekt. In Europa hebben alle nieuw gebouwde caravans een Eurostekker aansluiting volgens het CEE-systeem. Deze aansluiting is op Europees niveau ontwikkeld waarbij er veel aandacht aan de veiligheid is besteed. Zie ook: Elektriciteit in de caravan: zo werkt het.
De aansluiting is als het goed is compleet waterdicht. Mocht je nog een oude aansluitdoos hebben, dan kun je deze beter vervangen door een nieuwe CEE-aansluitdoos. Ook het aansluitsnoer moet voldoen aan de gestelde CEE norm. Omdat de elektriciteitspalen op heel wat buitenlandse campings nog geen CEE doos hebben, heb je een verloopsnoer nodig. Vergeet die niet anders heb je geen stroom.
Als je een haspel gebruikt voor de aansluiting van de caravan of camper op de camping, moet deze helemaal zijn afgewikkeld (in verband met warmte ontwikkeling bij hoge stroom afname, er treedt dan een “spoeleffect” op) en spatwaterdicht.
Veiligheid
De hele caravan kan onder spanning komen te staan als er ergens een verkeerde aansluiting is. Dat kan gebeuren omdat het gras waarop je staat nat is en dus geleidt. Omdat de caravan op rubberen banden staat en vaak ook hout onder de steunen heeft, slaan de zekeringen niet meteen door omdat er geen aarding is. Zonder dat je het merkt, kan de 220-Volt netspanning levensgevaarlijk zijn in dat geval. Je moet daarom je caravan regelmatig door een erkend Bovag bedrijf laten keuren. Laat een aardlekschakelaar inbouwen indien je caravan hier nog niet van voorzien is.
De zekeringenkast
Vrijwel elk 220-Volt systeem gaat via een zekeringenkast, ook bij caravans. Een caravan is steeds vaker voorzien van automatische zekeringen die de spanning uitschakelen bij overbelasting of kortsluiting. Bij overbelasting moet eerst één van de verbruikers worden uitgeschakeld. Daarna moet er gewacht worden tot de automatische zekering afgekoeld is voordat de schakelaar weer omgezet kan worden. Bij kortsluiting moet eerst de oorzaak worden opgespoord. Pas daarna kan de stroom weer ingeschakeld worden.